2022 visade en lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Luleå att tonåringarna var missnöjda med skolmaten. Över 40% av eleverna i årskurs 8 och på gymnasiets andra år hoppade över skollunchen minst en gång i veckan, och endast 10% kände att de hade möjlighet att påverka vilken mat som serverades.
Men problemet var större än bara elevernas nöjdhet. Om eleverna inte äter ordentligt under skoldagen, påverkas både deras hälsa och skolresultat negativt. Luleå kommun insåg att det krävdes nya idéer för att vända den negativa utvecklingen.
Svaret blev Måltidsresan – ett nytt tillitsbaserat arbetssätt, där barn och elever tillsammans med kökspersonalen kan bestämma över vilken mat som ska serveras.
Luleå införde initialt en teknisk lösning med en automatisering av cirka 70 000 fakturor på år i sitt ekonomisystem.
För att implementera och skala Måltidsresan till i din kommun krävs främst ett tydligt, modigt och tillitsfullt ledarskap. Det är en övergripande förändring av arbetssätt.
Automatiseringsfunktionalitet kräver stöd i ekonomisystemet, i Luleås fall en funktion i ekonomisystemet Raindance.
Detaljer
Mervärden och effekter:
Många kök rapporterar att de serverar mer mat än tidigare.
Samarbetet mellan skolor, förskolor och kök har stärkts.
Barnen och eleverna får nu en chans att påverka menyn och delta i odlingsprojekt, där deras egna grönsaker blir en del av dagens lunch.
Denna förändringsresa har lockat personal från restaurangbranschen, som ser en möjlighet att arbeta med mathantverk och samtidigt göra skillnad för unga i Luleå.
Dessutom har kommunen skapat nya uppdrag som ”måltidsinspiratörer” för att fortsätta utveckla skolmaten.
Värde
Kostnadsbesparing med 14 000 000 kronor/år.
Vi har räknat på hantering av 70 000 fakturor för enhetschefer per år och med 200 kr i administrationskostnad
= 14 000 000 kronor.
Verksamheten har idag färre chefer som utför samma uppdrag.
Sedan dagliga svinnmätningar infördes i april 2023 har svinnet minskat med 25 %.
Resultatet har bidragit till både hållbarhet och ekonomisk effektivitet inom skolmåltiderna, vilket visar att hållbarhet och ökad matglädje går hand i hand.